Complete tour Zuid-Afrika
Sivul'indlela (We'll find the path)
Met deze tour beleef je de hele Zuid-Afrika reis, zoals wij die destijds in december 2001 ook hebben gedaan. We maken deels gebruik van Streetview, de 360⁰ foto’s en de satelliet foto’s in Google Maps. Soms moet je ook even wat opzoeken in Google en Wikipedia. Volg het verhaal, met de foto’s, en vind de gegevens die je nodig hebt voor het berekenen van de TB-code aan het eind. En, we vertrekken met de Gulden, en komen terug met de Euro.
We gaan op zoek naar 24 cijfers, waarmee we aan het eind de berekening gaan maken. Dus zet maar vast op een papiertje A t/m X. In de papieren versie, welke je hier kunt downloaden, heb ik dat alvast gedaan. Alle gevraagde informatie moet, door stapeltellen, herleid worden tot 1 cijfer.
Na de foto's krijg je telkens een stukje tekst, die over die foto's gaat, en zo vind je de juiste informatie.
Ik heb overigens, speciaal voor deze tour, een playlist gemaakt om naar te luisteren, terwijl je deze tour doet. Je kunt hem hier luisteren.
Succes, en hopelijk genieten jullie net zo van het verhaal en de foto’s, als wij.
We beginnen onze tour natuurlijk bij Schiphol. Inchecken heeft even wat tijd nodig, want onze bagage is te zwaar (dat komt waarschijnlijk door de 25kg koffie die we als groep bij ons hebben, voor de Dutch Hospitality op de SanJamb). Omdat we met een grote groep scouts afreizen, hoeven we gelukkig niet bij te betalen. Oh ja, boven aan de pagina zie je dus het logo van de SanJamb (South-African National Jamboree). Het moto in 2001 Sivul’indlela, wat zoveel betekend als “We’ll find the path”, hoe toepasselijk.
Zoals je ziet, staat er op de foto van het inchecken een coördinaat. Nu weet je gelijk een beetje wat de bedoeling is. Voor A, wat is het nummer van de vertrekhal die we gebruiken?
Zijn we allemaal geboard? Daar gaan we. Aangezien we met TAP Air Portugal vliegen, maken we nog wel een tussenstop in Porto, waar we moeten overstappen. En we vliegen weer verder. Maar ook nu weer maken we een tussenstop, dit keer in Mozambique, een voormalig kolonie van Portugal. Dat is wel even schrikken zeg, al die militaire vliegtuigen zo aan het begin van de landingsbaan. Voor B, kijk even bij het hoofdgebouw van de militaire basis. Hoeveel Fighter Jets staan daar op een rijtje, en deel ze door 2? (Tip, hack de Amerikaanse spionage satellieten eens)
Yes, we gaan weer, en na een korte vlucht komen we aan op het vliegveld van Johannesburg (Jo’Burg). Maar natuurlijk hadden we dat vanuit de lucht al mooi bekeken. Was dat nou SoWeTo? We gaan dat later wel zien. Eerst maar naar ons onderkomen om te acclimatiseren, voordat we door gaan naar de SanJamb. Voor C, kijk even bij de poort wat het telefoonnummer van deze locatie is (nee, we hoeven geen accommodatie meer te huren, die hebben we al). Voor D, Wat is het huisnummer?
Zo, na wat voorbereidingen en de reisjournalen bij gewerkt te hebben, kunnen we op weg naar het SanJamb terrein bij Vaaldam. Aangekomen op het terrein, is het natuurlijk alles uitladen, kijken waar we slapen, en nog meer voorbereidingen, om het Dutch Contigent House op orde te krijgen (inclusief Orange Fanta Couche). Alle spellen moeten nog op orde gemaakt te worden, en dan zijn we er pas klaar voor natuurlijk. En dan natuurlijk naar de officiële opening, waarna we 1 week lang Nederlandse scouting hebben laten zien aan de scouts van Z-A (bij ons is het vooral spel en samenwerking en daar vooral nog dienstbaarheid aan de gemeenschap), en natuurlijk ook het een en ander over de cultuur van Nederland, zoals Koninginnedag en Sinterklaas en natuurlijk onze vers gezette bonenkoffie. Elke dag was de tent afgeladen met mensen. Maar er was natuurlijk ook tijd om zelf rond te lopen en mee te doen aan bepaalde onderdelen. En een deel van de groep heeft zelfs gezwommen in de Vaaldam, een klein stukje maar (iets over de 1,5km), naar het eiland in de Vaaldam. Ze werden voor gek verklaard, maar hebben het toch gedaan. Voor E, neem de stapelwaarde van de naam van het eiland waar ze naartoe zwommen.
Zoooo, dat was een intensieve, maar zeer leuke week. Tijd om weer terug te gaan naar het GGC in Jo’Burg en lekker even te ontspannen, voordat we doorreizen. Even lekker een terrasje pakken bij de grote shoppingmall hier vlakbij. Voor F en G gaan we even buiten kijken. Voor F, bij welke ingang zit het terrasje? Voor G, ga, met je neus naar de ingang, even naar rechts, tot de volgende ingang. Hierachter zit de grootste supermarkt die we ooit hebben gezien, met wel zeker 30 kassa’s. Hoe heet deze supermarkt (13 letters)?
Nou, we zitten er lekker in. En dan ben ik zo gemeen om even iets anders te gaan doen. We beginnen aan onze twee weken durende rondreis, waar een deel al in twee andere virtuele multi’s staan. Ik zal het in de tekst wel aangeven. Voor het eerste deel van de reis, gaan we naar Botshabelo, een openluchtmuseum, waar je ook kunt overnachten. Helaas kun je hier niet met Streetview komen, en er staan ook weinig 360⁰ foto’s. Bij deze opdracht krijg je van mij de coordinaten, en zal je de foto’s moeten proberen te matchen die helemaal onderaan de pagina staan (dus niet de foto’s die hier gelijk onder staan, want die horen bij het volgende verhaal). Let op, er zijn natuurlijk wel wat afleiders bij.
H: S25 41.899 E029 24.875 Wat staat daar nou op tafel? Oh ja, het is natuurlijk december.
I: S25 41.861 E029 24.667 Door wie is dit gebouwd (alleen de achternaam)?
J: S25 42.152 E029 24.409 Is dat nou een vliegtuig? Welke kleur heeft het?
K: S25 41.862 E029 24.938 De Nederlandse benaming van dit gebouw.
Zo, dat was even een andere manier van opdrachten uitvoeren. Nu weer op de oude voet verder. Vanuit Botshabelo reizen we verder naar White River (Witrivier). Heb je het volgende coördinaat al gevonden? Mooi uitzicht heb je hier op de waterval bij Waterval Boven. Maar om er te komen, moet je nog wel even een ritje maken, dus zet het poppetje van Streetview maar links van de pin, op de (N)4. We duiken de tunnel in. Net als in onze routebeschrijving omschreven stond, geven we in de tunnel alvast aan, dat we aan het eindlinksaf de parkeerplaats op willen, zodat we in de tunnel alvast vaart kunnen minderen. Anders schieten we er zo voorbij. Even goed knipperen met onze ogen als we de tunnel uitkomen. Voor L, wat is de kleur van de stip op het bord, als we de tunnel uitkomen? (check, alsje terug kijkt naar de tunnel waar je net uitkomt, zie je rechts naast de tunnel een aantal woorden op de muur. De stapelwaarde van de kleur, is dezelfde als het derde woord). Voor M, van wanneer is de tunnel waar we net doorheen zijn gereden?
Na deze stop, rijden we door naar White River. Daar hebben we onze roadtrip naar Blyde River Canyon, maar die trip staat al in https://geocaching-4.jimdosite.com/tussen-white-river-witrivier-en-blyde-river-canyon-z-a/. Dus daar doen we nu niks mee. Alleen wel een kleine toegift, want ik had het daar over Pilgrim’s Rest, maar daar was toen geen tijd voor. Nu wel, dus gaan we op zoek naar de juiste foto. We parkeren natuurlijk onze tourbus (het blauwe VW-busje) netjes aan de kant en gaan op ontdekkingstocht. Heb je het coördinaat? Voor N, ga op zoek naar de privé tas. Heb je de cijfers erachter gezien? Stapeltel de cijfers (en alleen de cijfers) tot 1 cijfer.
Nou, na een paar dagen bij de Chief Scouting Mpumalanga gelogeerd te hebben, is het tijd om naar het Krugerpark te gaan. Ook onze trip door het Krugerpark (of in ieder geval een deel daarvan) is hier te vinden, dus daar zal ik jullie nu niet mee lastigvallen. Maar toch wil ik jullie het magische moment van aankomen bij de buitengate niet ontnemen. Zet het Streetview poppetje maar bij de Google pin op de N4. We vertrekken richting het kruispunt en slaan linksaf richting Malelane Gate. Het kan nu eigenlijk niet vaut gaan, want we blijven nu alsmaar rechtdoor. Onderweg wel even goed opletten want we komen langs de Malelane …. Club. Voor O, wat moet er op de puntjes komen? Na een lange bocht naar links, en de brug over Krokodilrivier, zien we de Gate al liggen. Rijdt maar door, en houdt natuurlijk wel netjes links aan he. Nu we toch even moeten wachten totdat we gecheckt zijn door de parkwachter (kijk, daar komt hij al aan), kunnen we mooi even de benen strekken en de juiste informatie verzamelen. Had je dat gezien, bij aankomst? Er stond een paal met daar bovenop een sportartikel. Voor P, welke sport? Er staat hier ook een bord, dat ze aan recycling doen. Voor Q, welk dier is de eerste C (het is geen amfibie)?
Na ons verblijf in Krugerpark, rijden we weer terug naar White River. Maar eerst nog een mooie bonus voordat we het Krugerpark uitrijden, een luipaard, whoohoo, we hebben alle 5 van de Big Five kunnen spotten in 2 dagen. Onderweg komen we ook nog de raarste borden tegen. In het onderkomen waar we slapen zit het hoofdkwartier van de Duitse scouts, die een intensief samenwerkingsverband hebben met de scouts alhier. Voordat we gaan slapen, eerst maar even door de tuin banjeren, om te kijken of de bananen, sinaasappelen of mango’s rijp zijn. En natuurlijk even uit eten. Kijk even bij het startpunt van https://geocaching-4.jimdosite.com/tussen-white-river-witrivier-en-blyde-river-canyon-z-a/, want daar zie je een reclamebord van het restaurant waar we gaan eten. Voor R, wat is de (volledige) naam van het restaurant.
Zo, het laatste stukje van deze reis is begonnen. Vanuit White River, vertrekken we weer naar het GGC. Na een welverdiende nachtrust, vertrekken we naar Hartebeespoortdam, alwaar we worden opgewacht door Sister Mary John (SMJ), die ons mee gaat nemen naar Bapong 2. SMJ heeft hier de lepraafdeling van het voormalig ziekenhuis kunnen opkopen, om om te toveren tot een heuse Campsite voor Girl Guides. We verblijven hier een paar nachten, en op dag 2 wil het andere stel, waarmee we deze tocht hebben gemaakt, heel graag naar Sun City, maar dat trekt ons helemaal niet, dus wij blijven lekker op de Campsite, en helpen de groundskeeper met onderhoud en snoeiwerkzaamheden. Het ziekenhuis bestaat inmiddels niet meer, maar is een High School geworden. Voor S, wat is de naam van deze High School (zonder High School)?
“The last leg”, zoals ze dat zeggen in Zuid-Afrika, of op zijn Afrikaans “Die laaste bietjie”. We komen weer aan bij het GGC, waar Rita ons op komt halen om naar Soweto, alwaar we iets gaan doen wat menig toerist niet zo gauw zou doen, namelijk niet alleen overnachten bij Rita, een geweldige gastvrouw, maar ook nog Oud en Nieuw vieren in haar straat. Hier hebben we ook onze eerste aanraking met de muziek van de bewoners van Soweto en andere Townships, Kwaito (zie playlist, nummer Nkalakatha (Mandoza)).
Na een kort nachtje gaan we met Rita op stap door Soweto. Zij weet ons zeer veel te vertellen over de roerige periode van Apartheid in het Township, en brengt ons dan ook naar de verschillende plekken met een schrijnend verhaal. We reizen in scoutinguniform, aangezien Scouting hier hoog in aanzien staat. Eerst vertrekken we naar de kerk, waar Nelson Mandela regelmatig ondergedoken heeft gezeten, verscholen onder het podium in de kerk, om aan de autoriteiten te kunnen ontsnappen. Voor T, wat is de naam van deze Katholieke kerk? Kijk gerust nog rond in en om de kerk. Wat ons opviel aan de glas in lood ramen, was dat de beeltenissen van de belangrijke personen, allemaal met een zwarte huidskleur waren afgebeeld.
Onderweg naar het volgende punt, komen we nog langs het huis van Winnie Mandela, te herkennen aan de vele veiligheidscamera’s en schotel, zegt Rita. De volgende stop, is bij het punt, waar bij de Soweto uprising in 1976, Hector Pieterson in koelen bloede werd omgebracht door de rondvliegende kogels van de politie, die hardhandig optrad tijdens het in eerste instantie vreedzame protest tegen het implementeren van de talen Engels en Afrikaans in het schoolsysteem. Er is hier dus ook een Memorial, dat aan deze tijd herinnerd en Hector en alle anderen die bij deze strijd de dood vonden. Voor U, wie droeg Hector weg van het kruispunt, waar Hector zwaargewond lag, na neergeschoten te zijn? (Tip, Google is your best friend).
Dan vertrekken we weer verder, naar het huis van Mandela, waar hij uiteindelijk werd opgepakt. We voelden ons een beetje beschaamd, want eigenlijk was het huis, dat nu is omgetoverd tot museum, gesloten op Nieuwjaarsdag, maar onze gastvrouw Rita had via via geregeld, dat het vandaag speciaal voor ons geopend zou zijn. Virtueel kun je hier nu ook rondlopen, alleen heb je dan niet het verhaal van de vreselijke beschietingen, waar de sporen nog steeds van te zien zijn in de wanden. Tegenover het museum stond toen een grote pipo-keet, waar je wat te eten en drinken kon kopen (was natuurlijk dicht toen wij er waren), nu staat er een heus restaurantje, het Mandela Family Restaurant. Voor V, welk merk frisdrank verkopen ze hier?
Dag 3 in Soweto, we vertrekken weer naar het GGC, maar niet voordat we langs het grootste ‘bus’station van Soweto rijden, gelegen bij het ziekenhuis. Ik zei al, ‘bus’station, want het landelijk openbaar vervoer is niet meer dan 9 persoons busjes, waar gemakkelijk 12 tot 16 personen mee vervoerd worden. Halte zijn er niet echt, maar met een vernuftig gebarensysteem, kan de reiziger aangeven waar hij naartoe wil, bijvoorbeeld met je hand met twee vingers omhoog is naar Jo’Burg centrum en met je hand met 4 vingers naar beneden is naar Gaborone (Botswana), ja, je kunt zo overal naar toe reizen. En gaat het busje toevallig die kant uit, dan zal de chauffeur stoppen om de reiziger de gelegenheid te geven om in te stappen. Dit vervoer gebeurt overigens met busjes, die hier nooit door de APK zouden komen. Op het ‘bus’station kun je overigens ook plaatselijke ‘lekkernijen’ kopen, maar dat hebben we maar niet gedaan.
Zoals je kunt zien, kun je hier ook reclame maken op de omheining van het ziekenhuis. Voor W, welk telefoonnummer moeten we bellen? Neem de twee dezelfde cijfers, die gescheiden worden door één cijfer. Tel ze alle drie bij elkaar op.
Na het bezoek aan Soweto, moeten we natuurlijk weer terug naar het GGC, maar natuurlijk eerst nog even tanken. Bij het GGC verzamelen we weer met de hele groep, om uiteindelijk naar het vliegveld te gaan voor de terugreis naar Nederland. Uiteraard hebben we weer veel te zware bagage, wat wil je met al die leuke herinneringen en natuurlijk souvenirs die we mee hebben genomen, zoals (en met ons nog meer mensen uit e groep) een Platpotjie nr.1 om thuis nog heerlijke Potjiekos te kunnen maken natuurlijk. Zie je de AA (nee, niet de anonieme alcoholisten). Neem voor X de Engelse naam van deze (Afrikaanse) vliegmaatschappij.
Zo, nu hebben we alle gegevens, en terwijl we overde Sahara vliegen, kunnen we de TB-code gaan berekenen.
Dan nu nog de berekening, om de TB-code te kunnen scoren. De TB-code bestaat uit allemaal letters, dus na het rekenen nog wel even omzetten naar een letter.
Positie 1: (J×A)-(T+M)=
Positie 2: B+L+R+G=
Positie 3: F×P+X+C=
Positie 4: (O×(E+H))-U=
Positie 5: Q+V+N+K=
Positie 6: (S+D+W)/I=
Als het goed is, heb je nu dus de TB-code van 6 letters, en kun je hem hier loggen.