Tussen White River (Witrivier) en Blyde River Canyon (Z-A)

Hier onze roadtrip door Mpumalanga. Lees het verhaal goed door, want onderweg vind je aanwijzingen om een TB-code te bemachtigen. Deze code bestaat uit 6 karakters, de volgorde wordt gegeven in de tekst. Zet dus op een papiertje alvast 1 t/m 6, zodat je de code kunt ontcijferen. Deze TB kun je aan het eind van de reis dan loggen. 


Overigens, overal waar een sterretje (*) bij staat, is er een begeleidende foto op de homepagina.

Voor de mensen, die liever een papieren versie erbij houden, die kun je hier downloaden en dan printen. 


Start op S 25 21.506 E 31 0.853. Als je het Steetview poppetje precies op het puntje van de Google pin dropt, sta je midden op een kruispunt met drie wegen. Als dit niet zo is, probeer dan midden op het kruispunt te komen. Draai naar de kant waar geen weg is en kijk op de borden. Vertrek richting Plaston. Heb je de eerste stap richting Plaston gemaakt, kijk dan even om. Bekijk het bord naar welke plaats je zou gaan, als je vanuit hier linksaf zou slaan (Deze weg kun je nu niet in met Streetview). De vierde letter van die plaats is eerste letter van de TB-code. Ga weer verder richting Plaston.

 

Bij het eerstvolgende kruispunt (een T-splitsing) waar je, in Streetview, linksaf kan slaan, ga je  linksaf richting Witrivier. Kijk ook eens rond op dit kruispunt, want als je goed kijkt, zie je dat iedereen moet stoppen bij dit kruispunt, zoals bij veel kruispunten in Zuid-Afrika. Iedereen moet stoppen, en diegene die als eerst gestopt is, mag ook als eerst weer gaan rijden, enz. enz..

 

Als we links zijn gegaan, blijven we de weg volgen tot in Witrivier, en gaan bij de T-splitsing rechtsaf. Blijf deze weg volgen, maar pas op voor die gele auto van rechts. Bij het kruispunt dat nu volgt, sorteer voor achter de gele auto, en gaat de richting op van de witte auto die daar voor staat (je rijdt nu als het goed is een klein stukje achter een rode auto aan).

 

Blijf deze weg een tijdje volgen, links heb je soms een mooi uitzicht, en rechts zie je palmen langs de weg (of zouden het allemaal telefoonmasten zijn? Want die camoufleren ze hier vaak als boom). Geniet ook van de mooie paars bloeiende struiken aan het eind van de palmenrij.

 

Op de kaart rij je langs een welbekend ‘restaurant’, echter zie je die nu nog niet vanuit de auto. Ga na dit ‘restaurant’ naar rechts. Als je links langs de weg een witte vrachtauto semi-dieplader met rode lading ziet, zit je goed. Is het al opgevallen, dat als je op zijn “Nederlands” rijdt, je aan de verkeerde kant van de weg zit? Nog even een leuk verkeersfeitje, langs de kant van de weg zie je een gele lijn, die de zogenaamde Yellow Lane aangeeft. De Yellow  Lane is bedoeld om op uit te wijken, als er iemand achter je opdoemt die jou dan kan inhalen. Maar hij wordt daar niet alleen voor gebruikt, nee, op de Yellow Lane sta je ook als je pech hebt, of je lading moet nakijken, er wordt op gefietst, gewandeld, geparkeerd om te picknicken, en dat vooral na een heuvel natuurlijk.

 

Kijk op deze weg goed rond, want op een gegeven moment zie je bomen die je eigenlijk hier niet zou verwachten. Ze staan ook zo mooi in een rijtje. Eerst kom je vooral populieren tegen en later, na een bochtig stukje, ook …..bomen (de letterwaarde van de laatste letter van het woord, dat je op de stippeltjes moet invullen, komt op de 3de plek in de TB-code (niet loof maar .....)), want hier wordt hout geproduceerd om papier van te maken. Hint, als je op de kaart uitzoomt, zie je rechts van de weg een resort bij een meer, met een 'bomen' naam, dan ben je bijna bij de bomen die ik bedoel, links naast de weg zie je dan een rood zwart bord met een waarschuwing "Prevent Wild Fires".Ook kom je hier de raarste borden(*) tegen.

 

We vervolgen onze weg (let op, het is even een eindje rijden) tot we niet verder kunnen (T-splitsing). Hier hebben we de keuze om rechts of links af te slaan. Ga nou niet richting Hazyview, ook al klinkt dat zo aanlokkelijk, maar ga de andere kant op. Gelukkig kun je op deze weg niet anders dan de blauwe Streetview route volgen.

 

Aan het eind van dit korte stukje, komen we weer aan bij een T-splitsing. Hier slaan we rechtsaf.  Het plaatsje waar je nu door rijdt, is vernoemd naar de rivier die er door loopt, en welke zelfs door stroomt naar het Krugerpark, alwaar een campsite bijna dezelfde naam draagt als de plaats die je nu verlaat. Alleen, omdat het stroomafwaarts ligt, heet het daar Lower ….. (wordt wel duidelijk als je de tour door het Krugerpark gaat doen). Bij het verlaten van de bebouwde kom, vlak voor de grote bocht naar rechts, kom je over een brug die over deze rivier ligt. Neem even de tijd om op de brug stil te staan en naar links te kijken.

 

Vervolg na deze onderbreking de weg weer verder, door de bocht. Eerst nog best een stuk ‘rechtdoor’, maar dan komt er een bochtig stukje. Weet je nog, dat restaurant een eindje terug? Hebben ze er hier nou een waterval naar vernoemd, en dan twee keer zelfs? Hier parkeren we even op de parkeerplaats, om een kijkje te nemen. Zie je dat cameraatje op de kaart? Probeer eens net iets rechts van het cameraatje te klikken (niet op het dichtsbijzijnde bolletje, maar tussen het cameraatje en het bolletje in)? Oei, als het goed is sta je nu buiten het hek, dus houdt je goed vast, anders val je. Wil je terug over het hek, vraag dan aan de man rechts of hij je kan helpen. Welke kleur trui heeft hij aan? Als je van de eerste letter, van de kleur, twee plaatsen terug gaat in het alfabet, heb je gelijk de tweede letter van de TB-code. Blijkbaar is hier de foto ook weer verdwenen, maar kijk naar de andere foto's of je de foto kan vinden van "Laserwarriors Laser Tag Parties Fetes Teambuilding", daar zit de juiste foto nog tussen.

 

We stappen weer terug de auto in, want we moeten nog een eindje rijden. Vervolg de kronkelweg, tot je bij een splitsing komt. Als je hier naar links zou gaan, kom je bij een soort openluchtmuseum(*) (ik heb wel een foto toegevoegd, waarop je een blauw busje ziet, dat is het busje waarin wij deze roadtrip hebben gemaakt), een druk bezochte plek, en dus zeer toeristisch en ook veel bedelende kinderen. Daar gaan we dus vandaag niet naar toe, maar we gaan de andere kant op.

 

We vervolgen onze weg langs een mooie kronkelende weg, met hier en daar een kraampje met aardewerk en andere souvenirs(*), misschien kun je hier nog een souvenirtje voor thuis scoren?

 

Na een lange flauwe bocht naar links, komen we ineens weer in een plaats. Is de laatste letter van deze plaats, dezelfde als de tweede letter van de TB-code, dan zou ik er geen gras over laten groeien, maar zit je precies op de goede plek. In een van de winkeltjes, heb ik mijn leren Afrikaander Bush-hat(*) gekocht, welke ik tijdens het geocachen of gewoon op vakantie of voor de fun nog wel eens wil dragen (foto is van afgelopen jaar in de Alpen).

 

Let nu even goed op, want het is hier wat drukker. Bij het kruispunt waar je weer eerst moet stoppen, ga wat je ook doet, niet de richting van de stadsbus op. Elke andere kant dan richting de stadsbus of terug is goed, als je maar langs het Holiday Resort gaat, het is tenslotte een klein beetje vakantie.

 

Ben je het Holiday Resort gepasseerd, rijdt dan door tot het punt, waar je af kan slaan, om een bezoekje aan God te brengen, of in ieder geval uit zijn raam te kijken. Die kant gaan we op, om daar waar de witte pick-up voor afslaat, hem te volgen. Je komt nu op een parkeerplaats. Stap hier gerust even uit om de benen te strekken. Er is hier een rotsformatie(*) met een wel heel rare naam, die door de plaatselijke bevolking ook wel anders wordt genoemd, nl het vijfletterwoord voor een mannelijk geslachtsorgaan. Heb je m door? Neem van dit woord de middelste letter, en dan een plaats terug in het alfabet, dan heb je de letter op de vierde positie van de TB-code.

 

Na deze tussenstop, vervolgen we weer onze weg, dus vanaf de parkeerplaats naar rechts. Na een tijdje kom je weer bij een toeristische plek (let op, op de kaart zie je er 3 kort achter elkaar, ik bedoel de eerste). Er staat een stadsbus te wachten en hier kunnen we ook weer rechtsaf achter de witte pick-up aan. Kijk ook hier gerust even rond, stap uit en wandel door het Regenwoud(*). En kijk eens uit het raam van God. Bij binnenkomst op de parkeerplaats, zie je links in de hoek een groen en een wit bord. De eerste letter op het witte bord uit 2009, is de laatste letter van de TB-code.

 

Na deze stop gaan we weer verder op weg naar de laatste bestemming op onze route. Ga er maar even voor zitten, want het is best een eindje rijden. We verlaten weer de parkeerplaats naar rechts. Blijf de weg volgen tot aan de T-splitsing. We gaan nu niet terug naar de plaats waar we al langs zijn gekomen, maar we gaan de andere kant op. Op de kaart zie je dat je twee watervallen passeert, maar die bezoeken we op deze rit even niet (het staat natuurlijk vrij, om ze op een later tijdstip toch even te bekijken, want ze zijn best wel aardig om te zien). Nee, blijf maar lekker de doorgaande weg volgen.

 

Wat is dat, zie ik dat nou goed, zijn we ineens in het Verenigd Koninkrijk beland? Rij nu nog verder door, want we zijn er nog niet. Pas als je bij een druk kruispunt komt, waar busjes in een rijtje staan om naar binnen te kunnen, dan zijn we op de eindbestemming. Hier kunnen we de auto weer parkeren, en moeten we even een sprongetje maken in Streetview. Als je het sprongetje gemaakt hebt, naar het begin van het pad, zou je natuurlijk gelijk onder de poort door kunnen lopen. Maar draai je eerst eens om? He jammer, de Gumboot-dansers(*) zijn er vandaag niet. En die aanhanger(*) met heerlijke Suid-Afrikaanse  samosa’s en andere heerlijke gerechtjes staat er ook niet vandaag. Jammer maar helaas. Dan eerst maar een rondje lopen, misschien is het entertainment en de versnaperingen er zo wel.

 

Ga onder de poort door, om een kijkje te nemen bij de Potholes. Hier schijnt diegene, waarnaar deze potholes vernoemd zijn, voorspeld te hebben, dat er veel goud te vinden zou zijn. Helaas heeft hij niks gevonden. Loop hier rond, geniet van de omgeving, om uiteindelijk de laatste letter van de TB-code te bemachtigen. Hiervoor zullen we Streetview moeten verlaten, en Google maps op satelliet moeten zetten. Zie je het gebouw met het rode dak, ja juist, de poort waar je net onderdoor bent gelopen. Het lijkt wel een letter. Tel hier nu een letter verder in het alfabet, en je hebt de een na laatste letter van de TB-code.

Als het goed is, heb je nu alle informatie verzameld, om de TB te kunnen loggen.

 

Hopelijk heb je net zo genoten van deze route, als wij in 2001.

 

Baie dankie voor het speuren naar de code.

 

Met vriendelijke geogroetjes, team famvdh2007.

P.s. Op de TB-pagina staat een foto met de originele routebeschrijving.