Door het Krugerpark (Z-A)

Hier een deel van onze roadtrip door het Krugerpark. Lukt het jou om de Big Five te spotten? Het is ons wel gelukt, maar dan in 2,5 dag, dus verwacht niet teveel. 

Lees het verhaal goed door, want onderweg vind je aanwijzingen om een TB-code te bemachtigen. Deze code bestaat uit 6 karakters, de volgorde wordt gegeven in de tekst. Zet dus op een papiertje alvast 1 t/m 6, zodat je de code kunt ontcijferen. Deze TB kun je aan het eind van de reis dan loggen. 

 

De wegen zijn hier best lang, dus soms is het geoorloofd om een sprongetje te maken. Maar let goed op, het kan best zijn, dat je dan een aanwijzing mist. Mocht een sprong verder weg echt nodig zijn, dan geef ik het wel aan.

Hint, de cursieve, onderstreepte woorden geven een link naar een andere pagina, met handige achtergrondinformatie, doe er je voordeel mee.

 

Overigens, je kunt onze foto’s bekijken op de fotopagina, onder de acht foto's van Mpumalanga.

Voor de mensen, die liever een papieren versie erbij houden, die kun je hier downloaden en dan printen. 

 

Start op S 24 59.800 E 31 35.519. Drop het Steetview poppetje op het puntje van de Google pin dropt of iig dicht in de buurt. Draai even rond om je te oriënteren. Heb je de poort gezien? Dit is de poort van de grootste Campsite van Krugerpark, Skukuza Restcamp. Dit was onze uitvalsbasis tijdens ons verblijf in het Krugerpark. 

 

Om te vertrekken, draaien we met onze rug naar de poort, en vertrekken in zuidelijke richting.

 

Bij het eerstvolgend kruispunt mogen we volgens de borden niet afslaan, dus volgen we de Toeristische route. Gelijk na het kruispunt staat een bord, met de Rules and Regulations. Hou je hier goed aan, want we willen je natuurlijk niet verliezen onderweg.

 

Bij het kruispunt dat nu volgt (na een straatje naar rechts waar je niet in mag), moeten we eerst stoppen, voordat we linksaf slaan. Even verderop staat een bord hoe hard je hier mag rijden. Neem hiervan het eerste cijfer, en zet die om naar een letter. Dit is de eerste plaats van de TB-code.

 

We vervolgen onze weg. He kijk, bij het eerste zijstraatje zie je gelijk de eerste dieren. 2 Impala’s, de meest voorkomende antilopesoort in het Krugerpark. Normaal is het een grotere kudde hoor. Voor de rest van de weg zien we even niks, dus kun je een sprongetje maken naar de T-splitsing, die verderop ligt.

 

Hier op de T-splitsing gaan we naar rechts. In onze andere toer (Tussen White River (Witrivier) en Blyde River Canyon (Z-A)) hebben we het over een rivier gehad. Die kom je hier dus weer tegen. Valt het je overigens ook op hoe rustig het is? Ah, in 2015 staat er even verderop een auto, zou er wat te zien zijn (mocht de opnamedatum onderin dus niet kloppen, check dan of je dit kan wijzigen)? Nee, helaas. Voor de vierde plek van de TB-code, neem je de eerste letter van de kleur van de auto.

 

Ook nu komen we niet zoveel tegen, dus maken we even een sprongetje naar S 24 58.994 E 31 37.983. Als je hier bent aangekomen in het jaar 2019, kun je iets meer impala’s spotten. Hier vindt je echter niks voor de code. Ook op S 24 58.738 E 31 38.8603 kom je ze weer tegen (ik zei toch de meest voorkomende antilopesoort in het Krugerpark?). Iets verderop naar het oosten lopen ze ook gemoedelijk langs de weg.

 

Om de reis iets te bespoedigen, gaan we naar het punt, waar je linksaf over een brug kan. Misschien zijn er wel krokodillen te zien? Neem gerust even een kijkje op de brug, maar ga daarna weer verder langs de zuidkant van de rivier. Voor het vijfde deel van de TB-code, stap even uit Streetview. Kijk waar je naartoe gaat, als je de brug wel zou zijn overgestoken en naar het noordoosten zou zijn gegaan. Daar ligt nl een picknickplaats. Neem daarvan de tweede letter, en dan een plaatsje terug in het alfabet. (voor de diehard puzzelaars, maak een projectie vanaf het midden van de brug (zelf even het coördinaat bepalen), van 23,6km en 37,65 graden. Of je zoomt gewoon even wat meer uit op de kaart).

 

We vervolgen onze weg dus langs de zuidkant van de rivier. We passeren een camper. Zou hier dan wat te zien zijn. Ook weer niks, helaas. Om iets op te schieten, maken we even een sprongetje naar de picknickplaats langs deze weg. Hier heb ik een dubbele opdracht voor jullie. Opdracht 1: Kijk goed, je ziet hier van die fotobolletjes (als je inzoomt). Ga nou, vanaf de rivier gezien, op het tweede bolletje staan. Draai wat rond. Uit hoeveel planken bestaat het zitvlak van het bankje links van de trap (NIET de picknicktafel). Onthoudt dit voor later. Opdracht 2: Voor de laatste plek van de TB-code, neem je de tweede letter van deze picknickplaats.

 

Als je nu goed genoeg uitgerust bent, vervolgen we onze weg naar het zuiden. Nu kun je natuurlijk netjes heel de weg blijven volgen, maar ik maak een sprongetje. Op S 25 6.060 E 31 53.121 komen we over een brug. ‘Leuk’ verhaal, hier verloor een van onze reisgenoten bijna zijn hoed, omdat hij iets verder uit het raam wilde kijken of hij nijlpaarden kon spotten, en de wind onder zijn hoed sloeg. Ga vanaf hier weer verder naar het zuiden. Na een tijdje zie je rechts een wateringhole, en links passeren we een Restcamp. Hier kunnen we misschien even tanken?

 

Na het tanken gaan we weer verder. We gaan vanuit het Restcamp weer naar het zuiden. Nu zou je weer over de brug kunnen gaan, maar ook dat doen we nu niet. Voel je vrij, om even op de brug te kijken of je hier krokodillen kunt spotten. We houden de rivier links van ons, en als de weg afbuigt van de rivier, nemen we de eerste weg naar links, waar je in kan met Streetview.

 

Nou wordt het interessant, want halverwege deze weg, zie je een wiebeltje in de Streetview weg. Kijk eens of je kan zien welke dieren hier staan. 

 

Ga nu weer verder naar het zuiden over de weg. Nu wel goed op blijven letten, want voor je het weet, rij je zomaar het volgende dier voorbij. Hint, hij staat aan de rechterkant.

 

Vervolg je weg weer verder. Het laatste dier op deze weg, vindt je daar, waar de weg en de Krokodilrivier heel dicht bij elkaar zijn. Zoals je ziet, is Streetview hier niet aansluitend, dus om je een beetje te helpen: vanaf Shishangeni RD gerekend, zal je het dier tegenkomen in het tiende Streetviewstukje. Ook hier staat het dier rechts van de weg, als je met je neus naar het zuiden staat.

 

Voor het laatste stukje rijden we nu verder over de weg, die afbuigt naar het westen. Bij de T-splitsing aangekomen, gaan we naar links. Na een tijdje gereden te hebben, komen we bij een van de poorten, om het Krugerpark te verlaten. Heb je gezien naar welk dier deze plek vernoemd is? Hier verlaten we ook Streetview, om weer een opdracht uit te voeren. Mocht het niet lukken, kun je ook de weg volgen op de kaart (niet via Streetview). Vanuit het eindpunt terug naar het noorden 'rijden', en dan twee keer links. Dan kom je op het punt wat ik bedoel.

 

Kijk vanuit hier, op de kaart, naar het zuidwesten. Daar zie je een plekje staan met weer een dierennaam. Neem van deze Engelse dieren naam de eerste letter, en dan een stapje terug in het alfabet. Dit is positie 3 in de TB-code.

 

Als het goed is, heb je nu 1, 3, 4, 5 en 6 van de TB-code, dus gaan we nu op zoek naar het laatste puzzelstukje, de tweede positie van de TB-code. Hoeveel dieren van de Big Five heb je nu gespot? Neem nu het derde Big Five dier dat je op deze trip bent tegengekomen. Zet de letters van de Nederlandse naam om naar cijfers, en tel deze op tot je op 1 cijfer komt (stapeltellen). Vermenigvuldig nu dit cijfer met het getal dat je bij de picknickplaats hebt gevonden, en je hebt het laatste puzzelstukje van de TB-code.

Als het goed is, heb je nu alle informatie verzameld, om de TB te kunnen loggen.

 

Hopelijk heb je net zo genoten van deze route, als wij in 2001.

 

Baie dankie voor het speuren naar de code.

 

Met vriendelijke geogroetjes, team famvdh2007.